Comunicat del 9 d’Otubre 2016

En relació a les recents festes del nou d’Octubre, des de Compromís per Massanassa volem fer-vos saber el motiu de la no participació del nostre col·lectiu a les celebracions i actes organitzats pel govern de l’ajuntament. El motiu es que no estem d’acord ni en la forma en la que s’han pres les decisions a l’hora d’organitzar les festes, ni tampoc en el fons.

Cal recordar que el govern del PP de Massanassa no te majoria absoluta al nostre poble. Les decisions que prenen les han de prendre en col·laboració amb la resta de forces, no perquè no tinguen prou vots tots sols per aprovar les seues mocions, si no perquè vosaltres els ciutadans de Massanassa vareu decidir que ells no devien prendre les decisions sense comptar amb ningú. Vosaltres ho vareu decidir a les urnes. Cal recordar-ho.

Per això, al començament de la legislatura, el senyor Pastor i el seu equip de govern es varen comprometre a fer d’aquesta la “legislatura de la transparència”. Pero per interpretable que siga eixa afirmació, la realitat es que no estant fent honor a les seues paraules. No han consultat res. L’organització de les festes no es va fer en coordinació amb els grups de l’oposició i ni tan sols varen consultar fins que ja estava el programa “extraoficialment” aprovat. Quan l’equip de govern es va dignar a demanar la nostra opinió ja estaven repartint els pamflets pel poble. Un poquet abans haguera estat millor.

valencianos-llenaron

Centre de Valencia, al 9 d’Octubre de 1977. Vora mig milió de persones es varen manifestar a favor de l’autonomia. (Fotografia del periòdic Levante)

Una data molt senyalada en la historia valenciana

Com que no ens varen deixar aportar res, o ben poc, i com que el contingut del programa no era el que deuria de ser en una data com aquesta, ens hem vist abocats a no participar. No s’ha tingut en compte que estàvem davant la festa més important en la historia de les valencianes i els valencians. Històricament parlant, en lo referent a la nostra identitat, no n’hi ha cap altre dia com el 9 d’Octubre. I no hem d’oblidar que si no recordem com hem arribat fins ací, no podrem recordar qui som, ni que som, ni cap on anem.

El 9 d’Octubre el regne de València va nàixer de les restes de l’Al-Ànaduls musulmà, i malgrat compartir monarca amb Aragó, Catalunya i les Illes, nosaltres sabíem que els valencians no seriem vassalls ni esclaus de cap rei. Com be li va dir Fransesc de Vinatea, Jurat en cap de la ciutat de València, al rei Alfons el Benigne en l’any 1333: “Nós que valem tant com vós, jurem davant vós que no sou millor que nós, que junts valem més que vós”. L’autogovern del nostre antic regne ens va permetre anar de la guerra i la destrucció de la reconquesta fins a convertir-nos en una potencia mediterrània com cap altra. Un patrimoni sovint oblidat per culpa de no fer memòria quan arriba el dia.

Una concentració de motos, una exposició de ceràmica o acomboiar-nos per a dinar una bona paella esta molt be, i es cert que es “molt valencià”, pero no es això del que estem parlant. Molts valencians ja no saben que va passar ací a l’any 1238, i com a terra d’acollida que som, molts nouvinguts tampoc ho saben. La majoria de pobles del voltant han fet actes relacionats amb els fets històrics que fan d’aquest dia un moment important, pero malauradament no ha sigut així a Massanassa aquest any. Pot ser el fet de que a Massanassa governa el mateix PP que governa a Madrid i que es nega a donar-nos als valencians el que ens correspon, te alguna cosa a vore. Potser no volen que recordem.

A Compromís estem a favor de les coses ben fetes. El país Valencià, antic Regne de València i hui dia Comunitat Valenciana, ha estat maltractat durant segles pels opressors. Varem rebre el nostre autogovern quan varem nàixer com a Regne, i ens oposarem als monarques de la corona d’Aragó quan tractaren d’acabar amb eixe autogovern. Ara, fa un segle que patim un infrafinançament que no pateix cap altre territori a Espanya, i des de Madrid i fins i tot des de la nostra pròpia terra, corruptes i opressors volen llevar-nos de nou eixe autogovern. Tenim la tasca de evitar que la nostra gent oblide allò que al llarg de la nostra historia ens ha fet grans i capdavanters, per a que coses com les viscudes durant els últims 20 anys no tornen a ocórrer mai mes.

No ens llevaran el somriure 😉

Arxivat en: Cultura i Educació, General, Nacional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *